Johdatus koulutusblogiin

Tämän blogin tarkoitus on ensisijaisesti johdattaa teitä liiton hakukouluttajakoulutukseen osallistuvan kouluttajan ajatuksiin luennoista ja koulutuksista ja tuoda ehkä jotain uutta ideaa treeneihin. Tässä ensimmäisessä osassa kerron hieman mitä tämä koulutus siis tarkoittaa.

Kyseessä on Pelastuskoiraliiton hakukouluttaja -koulutus. Kesto n. 1.5 vuotta, johon sisältyy luentoja, ryhmäkeskusteluita ja alueellisia koulutustapahtumia. Osallistujat ovat jaettu neljään alueeseen: etelä, länsi, pohjoinen ja itä. Meidän yhdistys kuuluu lännen alueeseen. Meitä osallistuu koulutukseen 13 kouluttajaa ja kolme aluevastaavaa eri puolilta lännen yhdistyksiä. Koulutukseen pääsi yhdistyksistä x määrä kouluttajia suhteutettuna jäsenmäärään ja näin ollen meille oli tarjolla kolme paikkaa. Minun lisäkseni koulutusta käyvät Elina Kuokkanen ja Hanna Kääntönen. Ensimmäinen alueellinen tapahtuma järjestetään Lapua/Vaasa akselilla. Alueellisissa tapaamisissa koulutamme toisia ja jaetaan oppimista ns. vertaisoppimisena.

Näiden lajikouluttajakoulutusten tarkoituksena on auttaa yhdistyksiä koulutuspolulla. Taustana on se, että vaikka hälytysryhmien ihmismäärä on kasvanut vuosittain, niin hälytyskoirien lukumäärä on pysynyt vakiona. SPeKL strategiana ja painopisteet 2023-2025 on vahvasti hälytyskoirien määrän lisäämisenä. Nyt siis käynnistyy hakukouluttajakoulutus ja liiton jälkikouluttajakoulutushan päättyy nyt tänä keväänä ja se alkoi syksyllä 2022. Sen kävivät Stina Törnblom, Taru Vättö ja allekirjoittanut.

Miten liitto on ajatellut sitten lisätä hälykoirien määrää? Tämä onnistuu perusvarmalla tekemisellä ja lajikoulutustaitojen lisäämisellä. Meidän tulee mm. ymmärtää miten pelastuskoiraa käytetään ja pyrkiä siihen, että Virta-koirakoiden valmistusikä alenee ja PETO-koirakoiden määrä lisääntyy.

Seurantaan voidaan käyttää erilaisia mittareita, kuten esim. virtakoirakoiden valmistusikä, hälytyskoiramäärä/jäsenmäärä, hälykoirien ikä, koeosallistumiset/jäsenmäärä ja kokeiden hyväksymisprosentti.

Koulutus on jaettu eri pituisiin jaksoihin ja jokainen jakso alkaa luennolla ja ryhmäkeskustelulla ja sen jälkeen on alueellinen tapahtuma, missä tehdään harjoituksia jakson teeman mukaisesti. Jokainen mukana oleva kouluttaja sitoutuu viemään oppimaansa omaan yhdistykseen jakson aikana.  Jokaisella on hakuryhmä tai suunnitelma siitä, miten oppimaansa tuo yhdistykseen sekä raportoi oppimaansa koulutusvastaavalle.

Jaksojen aiheet ovat mm. Hakukoulutuksen tavoitteet. Motivaatio, palkkaus, maalihenkilönä toimiminen, ilmaisun valinta. Ilmaisusta on vielä kolme erillistä luentoa erikseen. Hajujen liikkuminen, olosuhteet. Koiran ja ohjaajan yhteistyö, Hakukoiran käyttö etsinnällä: etenevä harjoittelu, sokkoharjoittelu ja etsintätaktiikkaa ja -suunnitelmaa.

Ensimmäinen luento pidettiin 11.3.2024 ja siitä lisää, kunhan saamme materiaalia itsekin.

Mukavia kevättreenejä kaikille ja onnea alkavaan koekauteen 😊.

Kuva Hannu Vaissalo

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *